tisdag, februari 09, 2010
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa, 2-3 portioner
300 gram jordärtskockor
2 st potatisar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 pkt alpro sojagrädde
5 dl vatten
1 st buljontärning
olivolja
riven muskotnöt
salt
vitpeppar
Skala jordärtskockor och potatis (potatisen med sin stärkelse får soppan att bli lite tjockare än om du bara kör med jordärtskockor). Dela i mindre bitar och fräs tillsammans med den hackade vitlöken och gula löken i olivolja i cirka 5 minuter. Precis så att löken blir lätt genomskinlig.
Häll på 5 dl vatten samt grönsaksbuljongen. Låt koka i 5 min. Häll sedan på grädden och låt koka i ytterligare 10-15 min.
Ta av från spisen och dra igång din stavmixer. Kör tills soppan är slät och fin. Sila soppan i durkslag (sånt där med nät som jag inte kommer på vad det heter just nu) om du vill få bort större överblivna klumpar.
Häll tillbaka i kastrullen och ställ på spisen. Smaka av med salt, riven muskotnöt och vitpeppar. (Eventuellt kan du dra i lite äppelcidervinäger, smakar grymt gott med det lilla syrliga eftersmaken). Servera i en skål, ringla över lite olivolja och om du har färsk timjan eller oregano så kan du dra över lite sådant.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
den ser så jävla god ut!!!
SvaraRadera