lördag, oktober 30, 2010

Limpa med tranbär och paranötter

Pierre och Julia, varsågoda...

Här kommer ett recept på en långjäst limpa med tranbär och paranötter. Fördelen med receptet är dels att du inte behöver en maskin och att du kan ersätta bären mot valfri torkad frukt och nötterna mot valfria nötter. Allt funkar. Tror jag. Kanske inte en hel kokosnöt, men ja, du fattar... Receptet är baserat på Martin Johansson recept på Aprikosbröd som du kan hitta i hans bok Enklare bröd. Den borde du dessutom köpa.

Ingredienser
Torkade tranbär
3 gram färsk jäst
3 dl vatten
4 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
1.5 tsk salt
2 dl hackade paranötter

På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan vetemjöl, rågmjöl och salt. Rör tills allt är blandat ordentligt och tillsätt sedan tranbären och de hackade paranötterna. Hacka dem lite sådär grovt, jag tycker att det är gott när man får en större bit nöt i en munsbit. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen
Skrapa ut brödet på en mjölad yta, typ din diskbänk eller liknande. Rikligt med mjöl ska det vara. Dra försiktigt ut degen till en rektangel och vik långsidorna mot varandra så att du får en limpformad figur. Flytta över den till en plåt med bakplåtspapper. Det är helt okej om den är lite ful, skrynklig och ser ut som om den kommer att falla isär, den kommer att se grym ut när du gräddat den i ugnen. Låt jäsa i ca 1 timme. Under tiden sätter du igång ugnen på 250 grader och stoppar in en bakplåt. Plåten ska bli varm fattaru väl?

Baka av brödet
Ta ut den varma plåten ur ugnen och lägg över din jästa limpa från den kalla till den varma plåten. Jag brukar liksom hålla plåten med brödet bredvid den varma plåten och dra över bakplåtspappret. In i ugnen ska den i alla fall. Efter 15 minuter öppnar du ugnen och släpper ut lite värme och fukt, sänk sedan värmen till 200 grader, eller lite varmare om du vill ha mer färg på brödet. Låt stå i ytterligare 15-20 min. Ta ut brödet, låt svalna på galler. Voila!


5 kommentarer:

 1. sweet. synd att det inte är lchf.

  SvaraRadera
 2. oh!
  Julia och Pierre efterlyser: recept. Du gjorde väl fint intryck där :)
  Mail it!

  SvaraRadera
 3. Gilla bloggen, grymt!
  Puss / Ina

  SvaraRadera
 4. Faaaan vaaa braaa!!! Jag ska baka hela hela helgen!! i love you Johan! Kanske en ny detalj i din blogg? receptmakeri?

  SvaraRadera
 5. Nu har jag börjat! återkommer med resultat!

  SvaraRadera