onsdag, augusti 11, 2010

Tofu(fisk)bullar

Fiskbullar i dillsås. Eller ska vi kalla det kattmat? Ja, steget där emellan är inte långt. Så hur gör vi denna klassiska svenska maträtt vegansk? Jo, vi utgår från alla våras bästis Tofu, lite uppfinningsrikedom och finess. Till detta serverar vi idag ris, men jag vet att många av er där ute hellre föredrar potatis till era fiskbullar. En snabb undersökning häromdagen visade på en 50/50 fördelning angående valet av potatis eller ris till fiskbullarna. Eller ska vi börja kalla det tofubullar från och med nu? För fisk är det ju egentligen inte. Tofubullar i dillsås får det heta. Till detta serverar vi även kokta gröna ärtor och en surdegsmacka.

Såhär gör du dina egna tofubullar i dillsås.

Tofubullar, ingredienser för 3-4 portioner
500 gram fast tofu
Citronpeppar efter smak, tror jag hade ca 2-3 tsk
Färsk eller fryst dill efter smak, här hade jag nog 2 msk
2 msk mjöl
Salt

Ta fram en bunke och smula sönder tofun med händerna. I med citronpeppar och dill. Rör runt så att du blandar ut ingredienserna lite grann. Nu tar du fram stavmixern och gör en slät smet av tofublandningen. Häll i mjölet och blanda med en sked. Smaka av med salt. Låt stå i kylen 30 min. (Funkar säkert bra att inte kyla smeten, jag hade dock lite tid innan jag skulle steka dem så in i kylen vart det). Ta fram ett fat och häll mjöl och ströbröd där i som du blandar ut lite lätt. Klicka ut smeten på fatet och gör sedan bollar av dem. Stek i olja och låt rinna av på papper.

Dillsås
25 gram margarin
2 msk mjöl
1 tsk citronpeppar
Dill efter smak, jag gillar dill så 2 msk blev det nog här
3 dl sojamjölk
Salt

Smält margarinet i en kastrull. I med mjölet och vispa så att mjöl och margarin blandas till en liten redning. Häll på mjölken, koka upp och fortsätt vispa tills såsen blir lite tjockare. För tjock? Spä ut. För tunn? Blanda lite mjöl med vatten och häll i såsen. Dra i citronpeppar och dill. Smaka av med salt och ev. lite riven muskotnöt.


Lägg sedan ner tofubullarna i såsen och blanda runt försiktigt så att inte bollarna går sönder. Serveras med ris eller potatis samt gröna ärtor.

Tofusmeten

Stekta tofubullar

Tofubullar med ris och gröna ärtor

...och här kommer en bild på surdegsbrödet som vi hade till maten.

6 kommentarer:

  1. mmm det ser riktigt nice ut!

    SvaraRadera
  2. Å, det är alltid fint att hitta en sån här finurlig blogg som man tycker om! Hej!

    SvaraRadera
  3. Det här kanske jag borde testa :)
    Har aldrig ätit fiskbullar, tofubullar eller liknande så det vore något nytt :)

    SvaraRadera
  4. Det gör du helt rätt i!

    SvaraRadera
  5. Jättegott! Aldrig ätit fiskbullar så kan inte säga om det är likt, men detta är en av de bättre tofurätterna jag ätit! :)

    SvaraRadera