tisdag, oktober 12, 2010

Pumpasoppa



Så här vid hösten så finns det så sjukt mycket bra råvaror. Svamp, rotfrukter, pumpa, you name it... Så varför inte göra säsongsbetonad mat? Och vad passar bättre i höstmörkret än en soppa gjord på pumpa? Med lite sambal eller chilisås får du dessutom en liten härlig hetta i soppan.

Ingredienser:

1
kg pumpa
2
gula lökar
4
vitlöksklyftor
1
msk olivolja
1
l grönsaksbuljong
2
dl grädde
2
tsk äppelcidervinäger
2
tsk sambal oelek eller en skvätt av den starka tuppsåsen

Skala och tärna pumpan. Det ska bli 1 kg pumpakött totalt. Stek lök och vitlök. Släng ner din hackade pumpa och fräs på några minuter. Häll på buljongen och koka upp och låt sedan puttra i 10 minuter. Ta av från spisen och stavmixa soppen. Häll i grädden och koka upp en gång till. Sila sedan soppan i en sil så att du får bort pumpaköttet (eller låt det vara kvar om du vill ha soppan med lite tuggmotstånd). Servera med en macka och ett glas Kiviks ofiltrerade äppeljuice. Eller vatten. Eller vitt vin om du nu gillar sånt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar