fredag, april 23, 2010

Äcklig mat lagad god - Kålpudding

Kålpudding

1992.
Det luktade redan genom svängdörrarna in till matsalen, den sunkiga lukten av vad som komma skulle. En dag av hunger. Som om hela världen rättade sig över den ihopsölade maträtten som strax skulle servas. Solsken blev till regn, fred till krig och ja, ni förstår. Från hoppet om en mätt mage till den ekande tomma saknaden av MAT i magen. För det som serverades, efter lång väntan med tallriken i handen, var inte av denna värld. De sönderkokta potatisarna, väl tilltryckta av oflinka elevers fiskande, och sen... boven i dramat; den stinkande kattmatslådan även kallad: kålpudding. I min familj fick vi lära oss att uppskatta mat, att äta ordentligt, att äta upp vad vi tagit till oss; något som satte sig djupt i mitt matsinne. Dock inte så djupt som att äta kålpudding. Denna sörja var alltid grå, vattnig och köttfärsen grå, smaklös och vattnig. Kanske ett av mina värsta skolmatsminnen, och då ska tilläggas att jag är ett stort fan av skolmat.

2010.
Att dela en 80 cm lång bred säng i ett land som man inte tycker så mycket om, att vakna alldeles för tidigt, sketen och håret på sniskan. Inte drömstarten på dagen. Att sedan springa med andan i halsen till tåget för att anlända två minuter innan föreläsningen med läraren vars förebild troligen är Arnold Schwarzenegger, inte heller ett drömscenario. Väl där på föreläsningen på denna underbart ljuvliga dag får jag ett SMS från Lundgren: "Kålpudding hos mig ikväll?"

Solsken blev till regn, fred till krig och ja, ni förstår.

Jag ville hem, dra täcket över mig och glömma idén om att kålpudding, palt, kroppskakor, fiskbullar, Janssons frestelser någonsin kommer att bli ätliga. Men för att inte göra min käre Johan besviken så tog jag mig i kragen och vi styrde ihop en helvetes jävla pudding! Allt som behövs i denna maträtt är kärlek, omsorgsfullt fräst vitkål, en sojafärs handsmekt av Johan, lite kryddor, en smörig gräddsås, perfekta potatis, en skeptisk Hanna Garanto och så, the I of the I's, lingonen.

Det ser inte vackert ut, det kommer det aldrig attg göra. Men kombinationen av kålet, färsen, såsen, lingonen och sällskapet... kålpuddingen har återuppstått!!!

Text av: Carin Lindberg

Kålpudding
0,75 kg vitkål
1 msk ljus sirap
400 gram sojafärs
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
1 krm kryddpeppar, mald
1 tärning(ar) grönsaksbuljong
3 dl vatten

Gräddsås
3 dl buljong
1 dl sojagrädde
1 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 krm salt och lite vitpeppar

Tillagning kålpudding
1. Strimla vitkålen och bryn den lätt i margarin. Rör ner sirapen. Låt kallna.
2. Blanda sojafärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål.
3. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp buljongen i vattnet. Häll över buljongen.
4. Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min.

Tillagning gräddsås
1. I en kastrull, smält margarin och häll på vetemjölet, rör runt tills det blir en kladdig smet
2. Häll på buljong och grädde
3. Låt gräddsåsen koka på medelvärme i 5 minuter. Rör då och då.
4. Smaksätt gräddsåsen med lite soja, salt och vitpeppar.

Servera kålpuddingen med kokt potatis, gräddsåsen, och lingon.


1 kommentar:

  1. Stiligt jobbat! Måste passa på att tipsa om http://denbrunamaten.se/ om inte någon annan redan gjort det. Helt klart inspiration ^^

    SvaraRadera